Maak kennis met filosofie: inleiding in de filosofie

Inleiden in de wijsbegeerte is inleiden in de verwondering, die de wijsbegeerte beweegt. (Cornelis Verhoeven)

 

Wie weet wat filosofie is? In de digitale encyclopedie staan maar liefst veertien definities. Letterlijk betekent filosofie ‘liefde voor de wijsheid’. Wie wil er nou niet wijzer worden?

In vijf avonden maakt u kennis met filosofie. Dat gebeurt aan de hand van vier vragen die Immanuel Kant (1724-1804) als hoofdvragen in de filosofie beschouwde. De laatste avond blikken we vooruit, misschien richting de volmaakte mens.

Inhoud

1. Wat kan ik weten?

Deze vraag gaat over ons denken. Hoe weten we zeker dat de Domtoren in Utrecht hoger is dan de torens van de Sint-Martinuskerk in Cuijk? Dat Nuku'alofa de hoofdstad is van Tonga? Dat 1+1 = 2? Dat de aardbeien uit het Land van Cuijk lekkerder zijn dan die uit Noordwijkerhout? Dat God bestaat? Dergelijke vragen worden gesteld in het domein van filosofie dat ‘kenleer’ heet.

2. Wat moet ik doen?

Deze vraag gaat over ons handelen. Wanneer handelen we goed? Is het bijvoorbeeld goed om op zondag de winkels open te hebben? Om bejaarde mensen gezelschap te laten houden door een zorgrobot? Om drones te gebruiken? Dergelijke vragen worden gesteld in het domein van filosofie dat ‘ethiek’ heet.

3. Wat mag ik hopen?

Deze vraag gaat over onze verwachtingen. Waarom zijn wij er? Heeft ons bestaan een bepaald doel? Is dit de enige wereld die bestaat? Is dit leven echt of leven we in een schijnwereld? Dergelijke vragen worden gesteld in het domein van filosofie dat ‘metafysica’ heet.

4. Wie is de mens?

Deze vraag gaat over onze eigen aard. Zijn wij alleen lichaam of hebben we ook nog een geest, of misschien wel een ziel? Zijn wij dieren? Met of onder vrije wil? Dergelijke vragen worden gesteld in het domein van filosofie dat ‘antropologie’ heet.

5. Naar de volmaakte mens?

Is het niet prachtig dat we steeds meer middelen hebben om mensen te verbeteren? Kunstgebit, kunstheupen, kunsthersenen? Is er dan nog iemand die de vier hoofdvragen van de filosofie stelt? 

Werkwijze

De vragen worden besproken en toegelicht aan de hand van actuele kwesties. Ook is er ruimte voor korte discussies.

Tijdsduur

Van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Materiaal

Een samengestelde bundel met teksten uit verschillende bronnen.

Kosten

€75,00 inclusief materiaal.

Inschrijven

In het verleden is deze cursus een paar keer gegeven. In de toekomst vindt er wellicht een herhaling plaats.

Wanneer u geïnteresseerd bent in deze cursus, kunt u dit laten weten door contact op te nemen.

 

 

 

 

© Mariëlle Polman Nijmegen | Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 09-09-2023 .