Wat een geluk! Levenskunst toen en nu

Wij moeten onze tuin bewerken. (Voltaire)

Wie wil niet de kunst van het leven beheersen? De vraag is wat dat voor kunst is: een gelukkig leven leiden, of een goed, een mooi, of filosofisch leven? Maar wat is een gelukkig, of een goed, een mooi of filosofisch leven? En hoe leid je dat?

Paul van Tongeren vat levenskunst samen als 'een merkwaardige mix van elementen van klassieke deugd (nadruk op oefening en zelfperfectionering, en een "bloeiend", gelukkig leven als doel), hellenistische terugtrekking op het eigen geluk (onverschilligheid jegens datgene wat niet in onze macht ligt) en modern geloof in de autonomie en het eigen kunnen' ( Leven is een kunst, 2012). Maar er ontbreekt daarbij volgens hem iets belangrijks: de aandacht voor de broosheid van geluk en voor de zwakheid en het onvermogen van de mens.

Benieuwd naar de betekenis van de tekst op het bordje? Zie  wat-sas-as-dös-was-kas.

Wat een geluk, in maart en april 2017

‘Stel de vraag of je gelukkig bent en je bent het meteen niet meer’, verzuchtte de Engelse filosoof John Stuart Mill. Toch lijkt het een vraag van alle tijden te zijn.

We gaan ideeën van enkele klassieke filosofen over gelukkig leven onderzoeken en vergelijken die met ons leven. Tot slot vragen we ons af of deze filosofen niet iets belangrijks over het hoofd zagen.  

Inhoud

1. Aristoteles & flowtheorie

Draait geluk om karaktervorming?

Aristoteles zette zijn ideeën over geluk uiteen in zijn 'Ethica Nicomachea'. Hoe vorm je je karakter optimaal en wat heeft dit te maken met ‘in flow zijn’?

2. Epicurus & hedonisme

Is geluk alleen kortstondig genot?

Epicurus beschreef zijn visie op het goede leven in zijn 'Brief aan Menoikeus'. Dienen wij het lijden te vermijden en het genot te zoeken?  

3. Epictetus & Rationeel-emotieve therapie

Bepalen vooral onze denkbeelden of wij een gelukkig leven leiden?

Het 'Zakboekje' van Epictetus met zijn drieënvijftig stoïcijnse levenswijsheden is ook van invloed geweest op de zogeheten rationeel-emotieve therapie. 

4. Karl Jaspers & geloof

Hebben wij geluk in eigen hand?

De psychiater-filosoof Karl Jaspers laat in verschillende werken zien dat wij het leven niet in wetten kunnen vatten: wij zijn ons een raadsel.  

Werkwijze

We denken zelf na over de vraag wat gelukkig zijn betekent, maken opdrachten en gaan met elkaar in gesprek. Ook confronteren we klassieke denkers met moderne ideeën over geluk. We luisteren naar de achtergrond van hun gedachten over gelukkig leven. Thuis kunnen we teksten van deze filosofen lezen.

Data

Vier maandagavonden: 20 maart / 27 maart / 3 april / 10 april 2017.

Tijdsduur

Van 19.30 uur tot 22.00 uur.

Locatie

Kruisherenklooster, Kloosterlaan 24, Sint Agatha.

Materiaal

Een samengestelde bundel met teksten uit verschillende bronnen.

Kosten

€85,00, inclusief leesmateriaal.

Inschrijven

Aanmelding onder vermelding van naam, adres, mailadres en telefoonnummer: zie contact.

Uiterste inschrijfdatum: 20 februari 2017.

Minimum aantal deelnemers 10, maximum aantal deelnemers 20.

© Mariëlle Polman Nijmegen | Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 07-01-2017 .