Van de schoonheid en de dood: kunst- en filosofiecursus

Ook al omhels je de dood niet, je schudt hem toch minstens een keer per maand de hand. (Michel de Montaigne)

 

In vijf lezingen raken wij aan het leven en voorbij het leven, belicht vanuit een filosofisch, muzikaal en kunstzinnig perspectief.

Dit doen wij in de komende wintermaanden in het Huis van Compassie te Nijmegen. Compassie heeft niet alleen met het leven te maken, maar ook met de dood. Met compassie sterven, gedenken, rouwen, dat is een hele kunst. U zult kijken naar beeldende kunsten, luisteren naar muziek en nadenken over ideeën rondom de dood. 

Inhoud

1. Memento mori

'Gedenk te sterven': een oproep die ons eraan herinnert dat wij sterfelijk zijn. 'Carpe diem' is misschien de andere kant van de medaille: pluk de dag.

2. Eros en thanatos

Beroemde liefdesparen vertegenwoordigen de tragiek van liefde en dood. Denk aan Orpheus en Eurydice, Romeo en Julia, Tristan en Isolde.

3. Rites de passage

De overgang van leven naar dood betekent volgens sommigen het einde, volgens anderen een verandering. Hebben wij het eeuwige leven? Dit is afhankelijk van onze visie op lichaam en ziel.

4. Personificaties van de dood

De man met de zeis, een skelet dat met ons danst, de elfenkoning, een speelman met een draailier: de dood heeft vele gezichten.

5. Lamentaties

Verdriet van de levenden die achterblijven, in klaagliederen, in het beeld van de piëta, in het Stabat Mater. 

Werkwijze

Tijdens deze lezingencyclus komen diverse kunstuitingen aan bod: drama, dans, muziek en beeldende kunst. De cursus wordt rijkelijk geïllustreerd met beelden, film- en geluidsfragmenten.

Docenten

Deze serie wordt door twee docenten verzorgd: Mariëlle Polman neemt het filosofische en muzikale gedeelte voor haar rekening en Christine Elkhuizen de overige kunstdisciplines.

Christine Elkhuizen heeft twintig jaar ervaring als 1e graads docent beeldende kunst, vormgeving en kunstgeschiedenis. Op het Stedelijk Gymnasium Nijmegen ontwikkelde en doceerde zij algemene culturele theorie (CKV2). De laatste jaren ligt het accent van haar werk op het geven van praktijkcursussen en lezingen over algemene culturele theorie.

Data

12 en 26 november 2019 / 10 december 2019 / 14 en 28 januari 2020,

van 19.30 tot 21.30 uur.

Locatie

Huis van Compassie, Groenestraat 170, Nijmegen; routebeschrijving.

Kosten

Per avond €10, €15 of €18, naar draagkracht.

U kunt ook meteen vijf avonden afrekenen: €50, €75 of €90, naar draagkracht.

Graag overmaken naar NL37 TRIO 0391054872 ten name van M. Polman, Nijmegen; onder vermelding van 'lezingen schoonheid en de dood'.

Aanmelden uiterlijk 29 oktober 2019

Via een mail naar info@mariellepolman.nl of naar info@datisdekunst.nl, onder vermelding van 'Aanmelding lezingen schoonheid en de dood'. Graag met vermelding van adres en telefoonnummer.

 

 

 

 

© Mariëlle Polman Nijmegen | Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 29-09-2019 .