Gesprekken

In handelen en spreken laten mensen zien wie zij zijn, onthullen ze daadwerkelijk hun unieke, persoonlijke zelf, en worden ze aldus tot verschijningen in de mensenwereld. (Hannah Arendt)

 

Gesprekken zijn er in allerlei soorten en maten, zoals kroeg- en coachingsgesprekken, pastorale en psychologische gesprekken, sollicitatiegesprekken en socratische gesprekken. Elke vorm heeft zijn eigen vaardigheden en visie. In alle vormen toont zich de verscheidenheid van mensen, de 'pluraliteit', aldus de filosofe Hannah Arendt. Mensen spreken omdat ze van elkaar verschillen en in woorden uiting geven aan hun onvervangbare, unieke identiteit. 'In woord en daad geven wij allemaal, als nieuwkomers in de wereld, een antwoord op de vraag die ons bij het begin en altijd opnieuw gesteld wordt: "Wie ben jij?"' (Dirk De Schutter en Remi Peeters, Hannah Arendt. Politiek denker (2015)) 

Welke vorm?

Onze gesprekken zijn zoektochten: zoektochten naar de betekenis van bijvoorbeeld rechtvaardigheid, vrijheid, geluk of naar de betekenis van wat ons persoonlijk direct raakt. Ze kunnen voortkomen uit een cursus, uit de urgentie van actuele gebeurtenissen of uit de behoefte aan bezinning over persoonlijke ervaringen.

Er zijn twee vormen: socratische gesprekken, ook wel 'Spreken met compassie' genoemd als ze in het Huis van Compassie worden gevoerd, en gesprekken in de vorm van begeleiding bij levensvragen.  

Voor wie?

Voor iedereen die zich wil verdiepen in de gedachten van zichzelf en van de ander.

Voor iedereen die persoonlijke ervaringen onder de loep wil nemen.

Voor mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en behoefte hebben aan begeleiding bij vragen naar zingeving en ethiek.

Voor mensen die werkzaam zijn in de zorg en behoefte hebben aan begeleiding bij vragen naar zingeving en ethiek.  

© Mariëlle Polman Nijmegen | Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 29-09-2019 .