Leeskringen

Drie soorten lezers zijn er: een eerste die zonder oordelen geniet, een derde die zonder genieten oordeelt en een middelste, die genietend oordeelt en oordelend geniet. Deze herschept eigenlijk het kunstwerk. (Johann Wolfgang von Goethe)

 

'Men kan een kamer transformeren door erin te lezen', zo schrijft Alberto Manguel in Een geschiedenis van het lezen (1996). Men kan een kamer ook gezamenlijk transformeren, door boeken te bespreken die ons iets te zeggen hebben. Samen genietend oordelen en oordelend genieten.

Soms wordt er een leeskring aangeboden, zoals een leeskring over Kleine filosofie van de volmaakte mens van Bas Heijne. Deze sloot aan bij de cursus 'Maak kennis met filosofie'. Ook heb ik me met een groepje lezers een tijd verdiept in het werk van de filosoof Karl Jaspers.

U kunt ook deelnemen aan een leeskring waarin boeken worden besproken die niet direct voortkomen uit een cursus. Ze zijn de moeite waard vanwege de filosofische vragen die ze oproepen, vanwege een interessante visie op de betekenis van geloven, vanwege de literaire verbeelding van thema's die passen binnen de praktijk Wie weet!. Voorbeelden zijn The Fountainhead (De eeuwige bron) van Ayn Rand; L'Étranger (De vreemdeling) van Albert Camus en Meursault, contre-enquête (Moussa of de dood van een Arabier) van Kamel Daoud; Uit de tijd vallen van David Grossman. En natuurlijk Wie weet van Jannah Loontjens.

Bovendien kunt u zelf een boek voorstellen dat u onder begeleiding met een groep wilt gaan lezen. U kunt dan contact met me opnemen.

 

 

 

 

 

 

© Mariëlle Polman Nijmegen | Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 20-09-2021 .